Ruská kuchyně ve sborovně

Autor: Jan Stavělík <(at)>, Téma: Projekt, Vydáno dne: 29. 05. 2013


Přestože ruská kuchyně není podobně oblíbená a proslulá jako třeba italská nebo francouzská, i ona má své speciality, které stojí za vyzkoušení. Ze školní jídelny je nám známý snad jen boršč, který u strávníků asi nepatří mezi favority. V úterý 28.5. se ale skupina ruštinářů ze sexty, septimy a 3.A pokusila připravit kompletní menu a možná si i trochu upravit své mínění o jídelníčku ve východní Evropě...

Sborovna se od sedmi do devíti hodin proměnila na alchymistickou laboratoř, kde stále něco bublalo, prskalo či dokonce i čmoudilo. Vše bylo samozřejmě doprovázeno směsicí vůní, protože každá skupinka měla za úkol připravit jiný recept. A jaké pochoutky byly na seznamu?

1. boršč - polévka z hovězího vývaru se zelím a červenou řepou

2. vareniky - těsto plněné směsí osmažené cibulky, a brambor

3. vinigret - salát z brambor, červené řepy, mrkve, cibule a fazolí

4. palačinky - variace na klasické téma

5. borovicový koktejl - sirup smíchaný s rozdrcenými jehličkami borovice, džus, zmrzlina (občas i borovicová šiška)

Do degustace se nakonec kromě samotných účastníků zapojili i učitelé a spolužáci, protože jídla se podařilo připravit na dobu přestávky o deváté. Za všechny pochvaly vystačí fakt, že nezůstaly žádné zbytky...jen prázdné talíře a hrnce.
Děkuji všem zúčastněným za poctivě odvedenou práci a vložené úsilí. Určitě se jednalo o příjemnou tečku za dvouletým "kurzem ruštiny" a skutečný jazykový zážitek... Máte chuť si vyzkoušet ruskou kuchyni? Zkuste třeba následující odkaz: http://www.labuznik.cz/recept/kuchyne/ruska/